News

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Τεχνικός Συντονισμός Έργου NEMO

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Τεχνικός Συντονισμός Έργου NEMO

Η Συνέλιξις ηγείται της τεχνικής διαχείρισης του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση Έργου NEMO (Next Generation Meta Operating System).

Χαράσσοντας την πορεία για τον Ψηφιακό Μ­ετασχηματισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Έργο NEMO πραγματοποιεί έρευνα και ανάπτυξη, καθώς επίσης διαμορφώνει βιώσιμες καινοτομίες όσον αφορά το Επόμενης Γενιάς Μετα-Λειτουργικό Σύστημα (Next Generation Meta Operating System), το οποίο θα επιτρέπει ενορχήστρωση περιεκτών (containers) υπολογιστικών φορτίων σε περιβάλλοντα πολλαπλών συστάδων (multi-cluster) και δικτύων (multi-network) σε ένα συνεχές υποδομών αποτελούμενων από συσκευές διαδικτύου των πραγμάτων, αλλά και ακραίου όσο και απομακρυσμένου υπολογιστικού νέφους (edge and cloud computing). To επικείμενο Γενιάς Μετα-Λειτουργικό Σύστημα θα είναι επικεντρωμένο στο χρήστη, επιτρέποντας την ανάπτυξη και την εγκατάσταση εφαρμογών και υπηρεσιών σε αυτό. Παράλληλα, θα επιτρέπει σε παρόχους υπολογιστικού νέφους και υποδομών να ενσωματώσουν υπολογιστικούς και δικτυακούς πορους τους στις υποδομές του Μετα-Λειτουργικού Συστήματος.

Η εταιρεία Atos Spain (συντονιστής του Έργου NEMO) και η Συνέλιξις (Τεχνικός Συντονιστής του Έργου ΝΕΜΟ) συνεργάζονται με τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η THALES (FR), o OTE (GR), η NETCOMPANYINTRASOFT (LU) και η Engineering (IT) καθώς και με εξειδικευμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και διακεκριμένα ερευνητικά κέντρα, στα πλαίσια αυτού του Έργου που φιλοδοξεί να επιφέρει καινοτόμες τεχνικές διαχείρισης υπολογιστικών φορτίων σε διαθέσιμους υπολογιστικούς πόρους διαφόρων δυνατοτήτων, εκμεταλλευόμενο υψηλές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, ιχνηλασιμότητας μέσω αλυσιδωτών κόμβων (blockchains), 5G/6G και σεβούμενο τις αρχές της κυβερνοασφάλειας και της ιδιωτικότητας των δεδομένων. Η χρηματοδότηση του Έργου ανέρχεται σε 10,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η Συνέλιξις ηγείται των δράσεων σχετικά με την υποστήριξη εγκατάστασης μηδενικών λειτουργιών (ZeroOps deployment) και την πραγματοποίηση του μοντέλου Μετακίνηση βασισμένη σε Πρόθεση ως Υπηρεσία (Intent-based Migration as a Service), το οποίο προτείνεται στα πλαίσια του Έργου και αναμένεται να διευκολύνει την υιοθέτηση του Μετα-Λειτουργικού Συστήματος από τρίτους.

Πέραν των τεχνολογικών καινοτομιών και του τεχνικού συντονισμού, η Συνέλιξις διαδραματίζει σημαντικό ρόλο επίσης ως τεχνικός σύμβουλος του Βιούντος Εργαστηρίου Ευφυούς Γεωργίας, σε μεγάλο βαθμό υποστηριζόμενο από την πλατφόρμα ευφυούς γεωργίας SynField της Συνέλιξης, όπου θα υποβληθούν σε πειραματισμό λύσεις ευφυούς άρδευσης, εναέριου ψεκασμού ακριβείας, καθώς και λύσεων επίγειου ψεκασμού με τη βοήθεια ρομποτικών συστημάτων.

 

Το Έργο NEMO(ημερομηνία έναρξης: 01.09.2022 – ημερομηνία λήξης: 31.08.2025) λαμβάνει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του Προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας Horizon Europe υπό το Σύμφωνο Χορηγίας N° 101070118